keskiviikko 3. helmikuuta 2016

Hyvästi ostoskeskukset - ostajan kauppa on maailma

Nämä hiustarvikkeet tulivat Kiinasta Aliexpressin kautta.
Ostoskeskukset voisi omasta puolestani purkaa maan tasalle, ne kuuluvat niin viime vuosituhannelle. Asuinpaikka ei enää ratkaise ostokäyttäytymistä - nyt ostajan kauppana on koko maailma. Ruokaa, bensaa ja lääkkeitä lukuunottamatta ostankin lähes kaiken netistä, ja yleensä suoraan ulkomailta.  (Lasten kengät ovat myös poikkeus, niitä on aina hankala hankkia vaikka lapsi olisi sovitusräpylöineen mukana kauppareissulla.)

Postinjakajat tuntevatkin osoitteeemme hyvin. Parhaimpina aikoina hemmot ovat kiikuttaneet meille kuutena peräkkäisenä arkipäivänä paketteja. Tämä on todella ylellistä - posti tuo ulkomaanpaketit postilaatikkoon tai ojentaa ne ulko-ovella suoraan syliin, enkä maksa niistä mitään erillisiä kotiinkuljetusmaksuja. Ei tosin ihme, että postilla menee talouspuolella vähän huonosti.

Eos:n huulirasvat maksavat runsaat 3 euroa verkkokaupassa Usassa, Suomessa 7-10 euroa. Näitä meillä on paljon, Saimi ehti SYÖDÄ omaansa, hampaanjäljet näkyvät...
Pari kuukautta sitten yksi jakajista ilmoitti ulko-ovellamme pakettia ojentaessaan: "En tuo teille enää paketteja, kun jään ylihuomenna eläkkeelle". Harmi sinällään, koska tyyppi oli hauska ja juttelimme pakettipäivinä niitä näitä. Sain myös sovittua hänen kanssaan, että jättää ulkona olleisiin lastenrattaisiin kaikki ne paketit, jotka eivät mahdu postilaatikkoomme (kun kukaan ei ole kotona). Järjestely kuulemma säästi hänenkin vaivojaan, kun ei tarvinnut kirjoittaa meille lipuketta ja kiikuttaa pakettia takaisin lähtöpaikkaan.


Pidän eteläkorealaisista kauppiasta: he kun lähettävät aina paljon näytteitä ostosten mukana. Tässä näytteitä etanan limaa sisältävästä päivävoiteesta (snail cream)  ja vulkaanista savea sisältävä naamio.

Joskus muinoin ajattelin tehdä blogin, joka neuvoisi ja auttaisi lukijoita ulkomaan ostoksissa. En ole kuitenkaan niin tavarakeskeinen ihminen, että olisin saanut sitä tähän päivään mennessä tehtyä (kuvia olen ottanut silloin tällöin, niin kuin näkyy).

Kokemusta on silti kertynyt enemmän kuin paljon, sillä olen ostanut ulkomailta kaikkea mahdollista arkipäivän tavaraa. Seuraavaksi tilaan kännykän suojakuoria Kiinasta, siellä ne maksavat pari euroa ja kuljetuskustannukset ovat hinnassa jo mukana. Täällä liikkeessä käydessäni totesin samojen kiinalaiskuorien maksavan 20 euroa. Niin, ja liike oli se, jonka mukaan on tyhmää maksaa liikaa.

Kiinasta tilattua tapettia. Ihan ok tuote, mutta tilasin liian vähän.
D-vitamiinit, omegat, ubikinonit, sun muut vitamiinit ja ravintolisät tilaan myös Usasta.
Suosikkirasvoja Usasta, tosin tota tulenlieskaista purnukkaa kannattaa välttää :)
Sukkia olen tilannut varmaan jo sadoittain. Kannattaa olla tarkkana: kiinalaiset koot ovat tosi pieniä ja monet aikuisten sukat sopivat vain lapsille.
Vartalovoiteita Usasta. Myönnän - olen heikkona söpöihin pakkauksiin.

Bourjois-meikkejä ei taida saada Suomesta, mutta monesta verkkokaupasta EU:n sisältä saa. Tässä Bourjoisin paras meikkivoide.
Näyttökyniä tilasin Kiinasta, koko setti maksoi pari euroa (sisälsi postituskulut).


Shampoota kuluu isossa perheessä paljon. Olen tilannut näitä sulfaatittomia shampoita Usasta varmaan lähemmäs 50 kappaletta vuosien aikana. Takana kookoshoitoaine, johon tytär on jo kyllästynyt. 

Hennahiusvärejä tilasin vuosi sitten saksalaisesta luontaistuotekaupasta, ja esimerkiksi Khadi-värit maksoivat alle 6 euroa. Postituskulujen takia tilaan EU:n sisältä aina kerralla paljon. Nyt olen kaikki nämäkin käyttänyt. Hinnat ovat tässä verkkokaupassa nousseet, koska siirtyivät velottamaan suomalaisilta ostajilta Saksan 19 % alvien sijasta Suomen alvit, 24 %.
Alumiinittomia suosikkidödöjä Usasta. Granaattiomena on ehdottomasti tota vihervihtaa parempi  :)




3 kommenttia:

  1. Omg, mun täytyy myöntää että kosmetiikkaa en ikinä tilaisi noin. Minuun on kyllä iskostunut suomalaista työtä (edes siellä kaupassa joka ottaa liikaa hintaa) tukeva asenne ja sitten toisaalta... arveluttaisi käyttää todella, vaikka tuote olisi ilmainenkin! Toki eihän sitä kaupan taarastakaan aina tiedä onko se mitenkään kenenkään vastuulla, mutta sanotaanko näin että enempi ehkä kuitenkin joku siitä vastuun ottaa kuin yksityishenkilönä tilattuun tuotteseen joku kiinalainen yritys.

    VastaaPoista
  2. Kiva, että vastasit! Toivottavasti tästä aiheesta viriää lisääkin keskustelua ja mielipiteitä suuntaan jos toiseen.

    Ymmärrän näkemyksesi, suomalainen työllisyys on tärkeä asia. Ostankin Suomesta mieluiten SUOMALAISIA tuotteita. Sen sijaan en osta samoja kiinalaisia tuotteita suomalaisesta kivijalkakaupasta tupla-, tripla- tai jopa kymmenkertaisella hinnalla. Niin paljon en rakasta suomalaisia kauppoja, ei voi mitään.

    Toinen juttu on meidän todella suppea valikoima. Tämän huomaa jos haluaa ostaa vaikkapa hennahiusvärejä, sulfaatitonta shampoota, fluoritonta hammastahnaa ja alumiinittomia dödöjä. Ei löydy, ja jos löytyy on hinta posketon.

    Suomen

    VastaaPoista
  3. Äh, painoin väärää nappia ja kommentti lähti kesken näpyttelyn. Kirjoitan illalla lisää.

    VastaaPoista

Anna kuulua itsestäsi - näpyttele viesti, kiitos! Odotan viestiäsi!